Ingezonden brief over asbestverontreiniging

Beste Dré,

Zoals eerder besproken heb ik wat vragen over het asbest verhaal wat nu het Roermondse leven beïnvloed.

Er zijn namelijk een aantal zaken wat ik met de beste wil van de wereld niet kan begrijpen. En aangezien de huidige gemeente het te druk heeft met (in mijn ogen) rare zaken zoals bekeuringen in de binnenstad uitschrijven voor het betreden/fietsen door besmet gebied, wend ik mij graag tot u en uw partij. Waar ik overigens wel heel blij mee ben dat jullie WEL een luisterend oor bieden naar de bewoners en hier niet nog even een financieel slaatje uit wil slaan.

Gelukkig weet u als echte Roermondenaar hoe de verhoudingen liggen tussen afstanden van plekken en straten en zal ik deze dus niet tot in detail hoeven uit te leggen (wat bij veel gemeente raadsleden wel anders ligt!)

Om te beginnen zal ik even vermelden dat ik op de Sint Jacobslaan woon wat uiteraard gelegen is in de “voorstad St. Jacob” (zie groene peil).

Asbestgebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals u wellicht dan ook weet wonen wij horizonbreedte 200m van de brand af. Wat mij enorm verbaasd en niet helemaal duidelijk is, waarom wij als DIRECTE omwonende NIET geïnformeerd zijn over het feit dat er een brand woede waarbij schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.
Om vervolgens de dag erna verrast te worden met het nieuws (via posts van facebook vrienden en later op tv) dat dergelijk feit naast ons is gebeurd.

Gelukkig bestaat er iets als NL- ALERT wat ons op de hoogte brengt als iets ernstigs is gebeurd in de wijk, gemeente of land… En… Ons meteen om 7u sochtends bekend kan maken dat het Outlet Centrum WEL gewoon open is… Thank god!!

NL Alert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De automatiek was ook open zag ik op tv.. Waren de heren van NL-alert dat vergeten te vermelden in hun bericht? “Automatiek mit zeute mayonaise is ook gewoon geopend”? Of had de automatiek niet genoeg betaald om voor te komen in hun reclame vermelding.
Regelrecht SCHANDALIG!!
Als bijkomend feit was om 7u s’ochtends nog helemaal niet bekend hoe groot het gebied daadwerkelijk was. Want later die dag hebben ze het gebied ook nog groter gemaakt. Wellicht een idee voor de volgende “ramp” dat alle ondernemers gewoon gratis reclame kunnen maken doormiddel van deze prachtige media applicatie. Want eerlijk is eerlijk. De wel of niet beschikbaarheid van een bepaald winkelcentrum heeft NIETS met noodmeldingen te maken.

Gelukkig voor de gemeente wist de asbest dat ze maar TOT aan de roltrappen mochten neerkomen en verder niet.
Zit het toch nog een beetje mee voor de gemeente.
Buiten het feit dat ze wel de deuren moesten dichthouden voor de stank is er gelukkig geen enkel vezeltje terecht gekomen en konden onze Duitse buren rustig geniessen von das shönne Roermond.

Maargoed… Dit wetende en dus vervolgens niet wetende wat nu te doen toch maar eens voorzichtig de voordeur opengemaakt en de straat opgelopen verwachtend dat er wel iemand van politie of brandweer in de buurt zou rondlopen om nadere informatie te kunnen geven, kwam ik tot de ontdekking dat er niets of niemand te zien was. Om vervolgens te zien dat aan de andere zijde van de roer (op het kruispunt Roerkade-markt-buitenop mensen werden tegengehouden en vanaf daar alles was afgesloten. Dus kort samengevat: Op de roerkade was het wel neergekomen en bij ons op de straat (letterlijk 5m. dichterbij) niet? Vreemd.

Om het verhaal in mijn ogen NOG gekker te maken mochten wij wel het gebied UIT met de auto, maar niet meer IN terwijl wij volgens de Schriftgeleerde toch BUITEN het gebied wonen?! Even afspoelen op een “ontsmettingspunt” en door zou je denken. Maar nee.. ons wordt dringend verzocht de auto te parkeren BUITEN het gebied op de parkeerplaats bij de Hockeyvelden?! Huh?!…Dus wij liggen WEL midden IN het gebied? Ok… vreemd…

Er mag absoluut NIET door het gebied gefietst worden want dat wervelt de schadelijke vezels op en zo komen ze weer in de lucht wordt er gezegd.
Treinen stoppen niet in Roermond tot het station is schoongemaakt. Bij de beelden op tv van “maanmannetjes” die met speciale vuilnis zakken en knijptangen over het spoor lopen om alle “asbest deeltjes” op te rapen verwonderd mij. Het eerste wat in mij op komt bij het zien van dergelijke beelden is: En die treinen die niet mogen stoppen in Roermond en dus met 100km p/u voorbij razen, wervelen die dan NIET het asbest op? Wauw.. het asbestvezeltje is misschien dan wel schadelijk.. maar ik heb nog nooit zulk slim vezeltje gezien wat zich aan (tot nu toe genoemde) regeltjes houdt. Ik zeg CHAPEAU voor het asbest vezeltje!

We gaan verder… Eindelijk is het moment der momenten aangebroken. Bewoners met vragen mogen naar een informatie bijeenkomst komen!!
Na de hele dag op tv en andere media te horen hebben gekregen dat het afgeraden wordt door het besmette gebied te lopen, krijgt onze met minder hersenen bedeelde gemeente het voor elkaar om een bijeenkomst te organiseren MIDDEN in het besmette gebied.. De Oranjerie. Waardoor (u raad het al) honderden mensen dwars door alle straten lopen om vervolgens te horen te krijgen dat de binnenstad nog dagen afgesloten zal zijn.
Hoe erg ik ook eerder te spreken was over het asbestvezeltje haar wel en niet kunnen, betwijfel ik nu wel heel erg dat het ook nog eens een route naar de oranjerie vrij heeft gelaten voor ons… dat zou wat ver gaan.

Het vervolg van deze bijeenkomst zal ik u besparen aangezien er geen nieuws is gemeld en de vragen als niet gehoord werden ontvangen.

Mijn vragenmolen draaide weer rondjes en kwam met het volgende. Al die fantastische bakjes met water waarin je verzocht wordt je schoenen te spoelen, wordt er naar ieder paar schoenen het water van ververst? Of loop ik zo de kans om “besmet te raken” met vezeltjes van mijn voorganger?! En.. als iedereen de hele dag zijn schoenen heeft “ontsmet” in het bakje… wordt het water van het bakje dan ook door het speciale saneringsbedrijf afgevoerd? Of wordt het op straat leeg gekieperd?  U begrijpt dat dit alles dus niet serieus te nemen valt en mij zelf ook zeer zeker duidelijk is dat die “maanmannetjes” gewoon voor de schijn rond lopen. Natuurlijk.. Ze rapen de stukjes roet op wat ze zien liggen.. maar mij (en niet alleen mij) is ook echt wel bekend dat het schadelijkste vezeltje van asbest microscopisch klein is.. en dus niet zichtbaar is met het blote oog. En nee, ook niet vanuit een maanmannetjespak.

Dus hoewel het mij eerst ZEER verbaasde en ik vol ongeloof zat, begrijp ik nu de keuze van de gemeente wel om eerst eens rustig rond te kijken en (naar eigen woorden van de Burgervader) goed de prijzen te vergelijken. Want tsja.. “we zijn en blijven Hollanders” zei de beste man.  Je gaat geen onnodig veel geld uitgeven als het gaat om de gezondheid van je inwoners. Daarvoor moet je de tijd nemen. En buiten dat.. Het is toch maar voor het oog. Want de straten worden gedaan maar alles eromheen kan het ook op liggen zoals bomen, lantaarns enz enz.
Nee het is duidelijk dat dit een uiterst overdreven handeling is waar totaal niet over na is gedacht. Bangmakerij van de bovenste plank. En (ook al hebben ze op de kleintjes gelet) geld verspilling. De stad een halve week hermetisch afsluiten. De straten schoonvegen met stratenvegers (die ook weer alles op wervelen?) het gaat mij boven mijn pet. Want dit vertellende komt weer de vraag in me op “Worden die veegwagens ook afgevoerd door het saneringsbedrijf? Deze zitten nu natuurlijk weer vol met die vezels? En de chauffeur op tv.. Hoeft hij dan geen mondkapje?
Overdreven en geldverspilling. Dat is wat het in me oproept.
Misschien een tip voor de koopjes jagers in onze prachtige gemeente… Vanuit defensie was het gratis geweest. Daarvoor IS namelijk een potje gereserveerd.

De gemeente heeft weer eens meer dan bewezen om zo onduidelijk als maar kan om te gaan met haar inwoners en ondernemers.
Om verder nog maar te zwijgen over het verspreiden van het nieuws via onze “noodzender” L1 met een continu herhaling van hun eerste nieuws aan het begin van de ochtend, de gemeente website die plat ligt op dagen zoals gisteren wegens te veel bezoekers, geen alarmering, Een centraal informatie nummer dat pas tegen het einde van de middag beschikbaar werd gesteld en het niet informeren van directe omwonende over het sluiten van deuren en ramen en ga zo maar door.  Allemaal zaken waardoor ze bewezen hebben niet om te kunnen gaan met gebeurtenissen als deze. Wat niet alleen mij maar ook andere omwonende zorgen baart als er in de toekomst iets soortgelijks of nog erger gebeurd.

Uit mijn verhaal merkt u waarschijnlijk al dat ik dit hele gebeuren met een korreltje zout neem en van het ene ongeloof val in het andere.
Wat overigens ondanks mijn sarcasme absoluut niet weg neemt dat ik de ernst van de zaak wel degelijk ken.

De gemeente laat het op meerdere punten meer dan afweten wat mij als inwoner dan ook boos maakt.
Communicatie en luisteren naar de mensen wat er mee te maken hebben zijn dingen die niet in het gemeente woorden boekje voorkomen.
Vandaar dat ik ook erg blij ben met het gemeende luisterend oor naar de inwoners wat u en uw partij WEL bieden.
Wellicht heeft u aan mijn verhaal niets en kunt u er verder geen antwoord op geven/krijgen. Maar het feit dat u er voor openstaat zonder er over na te denken is al een groot stuk wat de rest van onze gemeente verdomd.

Ik wil u dan ook bedanken voor uw tijd van het lezen van deze mail.
Tot gauw.. althans… mits ik de deur weer uit mag binnenkort.

Met vriendelijke groet (mag denk ik wel zeggen namens de bewoners van de Voorstad Sint Jacob),
Dennis Barten