Aan: College van B&W van de gemeente Roermond
Betreft: Vragen ex art. 43 RvO over behoud volledige zorg Laurentiusziekenhuis, spoedpost en ambulancezorg
Roermond, 6 januari 2025
Geachte Collegeleden,
Op 31 december 2024 verscheen in Dagblad de Limburger een betoog met de ‘Roermond, doorbreekt de Stilte’ (Bijlage 1). Schrijver stelt o.a. dat ‘de koers van Zuyderland de zorgbalans dreigt te verstoren, waardoor het Laurentius Ziekenhuis zijn volwaardige ziekenhuisstatus kan verliezen’.
Voor zover de LVR-fractie bekend, is de raad van Roermond door het College van B&W niet actief geïnformeerd, zeker niet in de afgelopen tijd, over het snel veranderend zorgaanbod in Limburg. Denk aan de ontwikkelingen rondom ziekenhuis Zuyderland, maar ook aan de verdergaande samenwerking tussen de ziekenhuizen van Maastricht en Weert. Anderzijds is het al weer enige jaren geleden dat de gesprekken tussen de ziekenhuizen van Roermond en Venlo zijn stopgezet. Ontwikkelingen in het zorgaanbod in een ziekenhuis kunnen ook gevolgen hebben voor aanverwante belangrijke voorzieningen, als een spoedpost (huisartsen) en ambulancezorg. Reden waarom wij de volgende vragen stellen.
- Bent U bekend met het bijgevoegde krantenartikel?
- Onderschrijft Uw College de inhoud van het betoog? Zo ja, op grond waarvan? Zo nee, waarom niet? Graag een inhoudelijke onderbouwing van Uw antwoord.
- Wie/welke leden binnen het College van B&W heeft / hebben in portefeuille de ontwikkelingen rondom Laurentius Ziekenhuis (zorg), spoedposten (huisartsen) en ambulancezorg? Hoe is die rolverdeling dan?
- Heeft Uw College periodiek overleg met het Laurentius ziekenhuis en/of Huisartsen (spoedpost) en/of Ambulancezorg in brede zin en over dit onderwerp in het bijzonder? Zo ja, wie van het College en hoe wordt de raad daarin meegenomen?
- Wordt U door het College van Bestuur van het Laurentius ziekenhuis, Huisartsen (spoedpost) en Ambulancezorg geïnformeerd over mogelijke toekomstige zorgontwikkelingen (en behoud van) door het Laurentiusziekenhuis, spoedposten en ambulancezorg? Zo ja, welke ontwikkelingen worden dan besproken?
- Welke gevolgen kunnen naar uw perspectief de ontwikkelingen rondom Zuyderland en/of de samenwerking tussen ziekenhuizen Maastricht en Weert hebben voor het (volledige) zorgaanbod in Roermond? Spreekt u hierover met het Laurentius ziekenhuis en/of gaat u dit bespreekbaar maken? En welke gevolgen kan dit dan hebben voor de spoedpost en ambulancezorg?
- Behoudt Roermond volledige ziekenhuiszorg, een spoedpost en de ambulancezorg zoals die op dit moment is, in de komende jaren? Zo nee, waarom niet? En welke onderdelen dan niet?
- Informeert Uw College zelf ook actief naar de ontwikkelingen die gaande zijn? Zo, ja, waar blijkt dat uit? Waar kunnen wij dat terugvinden? Zo nee, waarom niet?
- Welke eigen zelfstandige visie heeft Uw College op het veranderend zorgaanbod in Limburg en de toekomst van ziekenhuis Laurentius, Spoedpost en ambulancezorg? Waar kunnen we die visie terugvinden?
- Waarom wordt de Raad door Uw College niet actief geïnformeerd over het snel veranderend zorgaanbod in Limburg, met mogelijke gevolgen voor Roermond op termijn?
Wij zien de antwoorden met belangstelling tegemoet binnen de gestelde termijn.
Namens de LVR-fractie,
Ben Peters en Bert Achten, gemeenteraadsleden LVR